Зелената олимпиада е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер. От 2012 г. всяка година в проявата се включват по около 5000 деца от 1. до 12. клас от цялата страна. Те решаваха тестове онлайн, състезаваха се със знания и на живо. След кратка пауза заради COVID-19 инициативата продължава.

Тази есен министър Асен Личев одобри възобновяването на Зелената олимпиада, подкрепяна традиционно от МОСВ. През 2021 г. тя ще се проведе изцяло онлайн съобразно противоепидемичните мерки.

Проектът има за цел да повиши знанията на учениците за опазване на околната среда и да допринесе за изграждане на екологична култура. Тя стимулира интереса им към зелената тематика, а нейният състезателен характер активизира децата да търсят повече информация за опазването на природата.

За реализацията на Зелената олимпиада се създава онлайн платформа с тестове на екологична тематика. Те са в три възрастови групи – за начален, среден и горен курс. Учениците се регистрират в сайта zelenaolimpiada.com и решават тест според възрастта си. Участниците, които са се представили най-добре, получават атрактивни награди – по една за всяка възрастова група.