Заместник-министър Колева: Децата ни имат реален шанс да управляват процесите за чиста околна среда

публикувано в: Новини | 0

„Децата ни имат реален шанс да управляват процесите, така че всички ние да живеем в една по-приветлива и чиста среда. Надявам се, че именно чрез децата и възпитанието от ранна възраст след време, когато обявяваме статистика за напредъка по екологичните цели, цифрите ще говорят за едни много добри резултати, които сме постигнали“ – така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към участниците в събитие за официалния старт на Програма „Екоучилища“, което се състоя днес в зала „Максим“ на БТА.

Тя даде висока оценка за целта, която си поставят организаторите на глобалната образователна програма -„Син флаг“ като партньор на „Фондация за екологично образование“ и  „Девин“ АД. Инициативата, подкрепена от МОСВ и МОН, насърчава учители и ученици заедно, по интерактивен и интересен начин да споделят знания как можем пряко да допринесем за ограничаване на човешкия натиск върху околната среда, като се учим разумно как да се ползва вода и енергия, а също и  към разделно събиране и рециклиране на отпадъците.

Вече 50 училища са заявили желание да се включат в програмата, каза актрисата Гергана Стоянова, която е част от екипа ѝ. Те ще трябва да изпълнят седем стъпки, за да получат сертификат „екоучилище“. Онези, които успешно изпълнят всички изисквания, ще бъдат надградени със „Зелен флаг“ – международно признат символ за отлични екологични показатели.

Заместник-министър Колева изтъкна колко са важни обединените усилия на различни организации и институциите, за да достигнат познанията за опазване на околната среда до повече млади хора. Като проява на партньорство към новостартиралата Програма „Екоучилища“, тя отправи покана към децата и младежите да се включат и в ежегодната ученическа инициатива „Зелена олимпиада“, която традиционно се провежда с подкрепата на МОСВ. Тазгодишното издание на олимпиадата вече започна и до 4 ноември учениците имат възможност да тестват знанията си в специално създадената онлайн платформа.

„Ако за нас до преди 20 години понятия като „зелени политики“, „кръгова икономика“, „рециклиране“, ВЕИ звучаха много далечни  и неприложими, то за децата ни те трябва да се превърнат в начин на живот. Адекватно обучение и политики в тази насока са ключови за справяне с предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени като общество“ – подчерта в заключение заместник-министър Колева.