Идеи за защита на дивата природа дадоха гимназисти в „Зелената олимпиада“

публикувано в: Новини | 0

След оспорвана надпревара със знания за опазването на природата „Зелената олимпиада“ излъчи победителите в тазгодишното десето издание на конкурса. Те са в три възрастови групи – начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Инициативата премина под патронажа на министъра на околната среда и водите  Росица Карамфилова и се проведе изцяло онлайн. Това даде възможност на деца от цялата страна да се включат – от големите градове до най-малките населени места.

В сайта www.zelenaolimpiada.comучастниците от 1. до 12. клас провериха своите знания за природата чрез специално подготвени тестове от 10 въпроса. Последният от тях беше отворен и участниците трябваше да напишат кратко есе.

Тази година победител сред най-малките е Весела Несторова, ученичка в трети клас в 35-о СЕУ „Добри Войников“ в София. В прогимназиален етап наградата получав ашестокласничката Божена Георгиева от IV ОУ „Иван Вазов“, гр. Монтана. Сред гимназистите е отличен Ивайло Мъндев от Сливен, който е ученик в десети клас на ППМГ „Добри Чинтулов“. Всеки от тях ще получи награда таблет и грамота от министъра на околната среда и водите за отлично представяне.

Най-активни бяха най-големите ученици, към които въпросът беше „Как да защитим дивата природа от човешката безотговорност“. Гимназистите показаха отлична информираност и зряла позиция, а във всички отговори присъства идеята заважността на екологичното възпитание.

Учениците от прогимназиален етап писаха по темата „Как да намалим употребата на пластмасови изделия“,  а най-малките отговаряха на въпроса „Защо е важно разделното събиране на отпадъци“.

Имената на победителите и техните есета са публикувани на сайта на „Зелената олимпиада“, както и във Фейсбук страницата на инициативата. Можете да ги видите ТУК.

Инициативата на Академика БГ „Зелена олимпиада“ се утвърди като най-масовата онлайн образователна инициатива, която стимулира децата и младежите да затвърждават знанията си за природата и нейното опазване и допринася за формирането на екологична култура.Инициативата се подкрепя от Министерството на околната среда и водите от 2012 г.