Деца се състезават със знания за природата в поредната Зелена олимпиада

публикувано в: Без категория | 4

Да научат децата повече за природата и нейното опазване – това е целта на „Зелената олимпиада“. Децата ще се състезават онлайн със знанията си, а за отличниците са осигурени атрактивни награди. Инициативата се организира от 2011 г. от Академика БГ и ежегодно се подкрепя от Министерството на околната среда и водите.

За тазгодишното издание е подготвена богата гама от въпроси, свързани с растения, животни, изчезващи видове и български природни и национални паркове. След регистрация в онлайн платформата zelenaolimpiada.com всеки участник получава въпроси от затворен тип, като последният е отворен – необходимо е да се напише кратко есе. По него ще се определят крайните победители. Наградите са три таблета – по един за начален, среден и горен курс.

Регистрацията и решаването на тест ще бъдат възможни от 10.11.2023 до 10.12.2023 г. Победителите ще бъдат обявени на 14.12.2023 г. в сайта на олимпиадата.

Зелената олимпиада е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер. Със своя състезателен характер тя стимулира интереса на децата съм природата, формира отговорно отгошение към нейното опазване и допринася за изграждането на екологична култура.

4 Responses

 1. Teodor T. I.

  Защо изчезват птиците в България
  (Скален орел)
  Изготвил: Теодор Тихомиров Иванов,
  Ученик в 5ти клас,
  86 ОУ „Св. Климент Охридски“
  София, Владая
  В последните десетилетия в България се наблюдава сериозен проблем с изчезването на различни видове птици. Скалните орли са едни от тях, те са изправени пред сериозни предизвикателства, които водят до намаляването на тяхната популация.
  Откриването на нови строителни площадки, за които се изсичат естествените местообитания на тези птици, както и замърсяването на околната среда са основните фактори създаващи проблемите за размножаването им.
  Скалните орли са впечатляващи хищни птици. В България те са емблематични представители на дивата природа. Загубата на тяхната естествена среда на живот и голямата конкуренция за храна, в резултат на промяната в селското стопанство и горските площи са основните фактори за спадовете на броя на тези птици в България.
  Усилията за опазване на тези прекрасни птици, изискват съвместни усилия от страна на обществото, правителството и научната общност, за да се гарантира устойчиво бъдеще за скалните орли в нашата прекрасна родина

  Изпращам тук есето си, защото на последния въпрос от теста се искаше отговор за рециклирането.

  • Evelyna Gecheva

   Здравейте! Благодарим за чудесното есе, но темата, зададена в отворения 10-и въпрос за прогимназиален етап не е за изчезващите птици. Въпросът е: Защо е важно да събираме разделно отпадъците?
   Благодарим за участието!