Радиана Узунова от Панагюрище е победител в начален етап

публикувано в: Без категория | 0

Зелената олимпиада приключи и вече се знае кои са победителите. От днес имаме готовност да публикуваме техните есета, както и снимки с наградите. Да са им честити! Поздравления и за техните учители и родители!

При най-малките участници победител стана четвъртокласничката Радиана Узунова от СУ „Нешо Бончев“, град Панагюрище. Тя вече получи своята награда, която честно спечели със знания в оспорваната надпревара.

Радиана отговори правилно на всички въпроси и достигна до последния: „Какво знаете за Червената книга на Република България?“

Ето и нейния отговор:

Нашата страна е известна със своята красива природа и уникално разнообразие от видове. За съжаление само за последните 60 години в България са изчезнали около 30 вида растения и 16 вида животни. Това изисква от всички нас да се грижим за природата! Част от тази грижа е създаването на Червената книга на Република България, в която са записани 659 вида растения, 149 вида гъби и 287 вида животни, които се отнасят към четирите най-застрашени категории: изчезнали, критично застрашени, застрашени и уязвими. Тези видове не трябва да се убиват и унищожават, а напротив – трябва да се пазят! Червената книга на България е издадена в три тома: том 1 – Растения и гъби, том 2 – Животни и 3 том – Природни местообитания. Към всеки от видовете в книгата има изображение и карта с местообитанията му, а също и информация за неговото разпространение, численост, биология, отрицателно действащи фактори, предприети и необходими мерки за защита. Книгата има и електронен вариант и е достъпна за всички. Имаме я в училище, виждала съм я и в градската библиотека. В 3 клас учихме за нея и госпожата ни я показа. Добре е всички да я разгледат, за да научат кои растения и животни не трябва да унищожават! Червената книга е най-важната книга за опазването на природата в България!