Борислав Иванов от Павликени е победител в прогимназиален етап

публикувано в: Без категория | 0

Големият победител в категория „Прогимназиален етап“ е петокласникът Борислав Иванов от СУ „Бачо Киро“, град Павликени.
Той отговори без грешка на всички въпроси и написа чудесно есе по темата на отворения 10-и въпрос „Защо е важно да събираме разделно отпадъците?“

Честита награда на момчето! Поздравления за неговите учители и родители!

Ето и текста на есето:

Важно е да събираме разделно отпадъците, за да защитим планетата Земя от прекомерно замърсяване. По този начин отпадъците могат да бъдат рециклирани и да бъдат използвани повторно. Така се намалява използването на енергия, тъй като производството с рециклирани продукти онтема по-малко енергия отколкото от суровини. Като за начало е добре да разделяме хранителните и органичните отпадъци от останалите. Тях можем да компостираме. Лекарствата също е важно да изхвърляме на обозначени за това места, тъй като могат да нанесат много вреди на хората, животните и природата.
Стъклото, хартията и пластмасата са най-лесни за рециклиране. Хартията се преработва и се използва за производство на опаковки от хартия, картон и други такива. По този начин спасяваме милиони дървета от изсичане и запазваме домовете на много животни. Спасените дървета пък от друга страна ни се отблагодаряват като пречистват въздуха.
Бутилките от стъкло, бурканите и други стъклени опаковки се натрошават и разтапят на много висока температура и после отново се използват за производство на изделия от стъкло. От пластмасовите опаковки, бутилки, капачки, торбички и други такива се произвеждат например тръби, саксии за цветя, кофи.
Важно е да събираме отпадъците разделно, за да сме по-отговорни към околната среда, към здравето ни, към нас и тези които ще живеят след нас на тази планета.